- Öncelikle hepimizin heyecanla beklediği uçan araba veya ona benzer bir şey pek olası gözükmüyor.
- Yakıt olarak orada çöp kullanılıyordu, daha biz oraya erişemedik ama güneş ve elektrikle çalışan arabalar hafiften ortalarda dolaşmaya başladı
- Televizyonlar en az orada olduğu gibi büyüdü ve bir kaç kanalı birden göstermeyeni dövüyorlar neredeyse.
- Kıyafetlerimiz allaha bin şükür onlarınki gibi çirkin değil (en azından bana öyle geliyor belki 20 yıl sonra bakıp biz naapmışız diyebiliriz)
- Spor müsabakalarının sonuçlarının olduğu almanaclar ortada dolanıyor ama benim bildiğim kadarıyla daha kimse parayı vurmadı onları kullanarak :))
Tabi bir de hiç değinmedikleri şeyler var ki; cep telefonu, bilgisayar, internet vb insanlarla iletişim kurma araçlarından en öteye gidebildikleri şey her eve faks makinesi koymak ki çok tutmamış diyebiliriz.
Zaten genel olarak bu şekilde geleceği anlatan bilim kurgu filmleri yapmak başlı başına zor iş ama mesela çıkıp da sadece bilgisayardan değil de bir de cloud computing den bahsetseydi o zaman gerçekten ilah olurdu herhalde :) Bilmeyenler için cloud computing kısaca internetin bu kadar hızlanmasından sonra bütün verilerin ortak data centerlarda tutularak, bilgiye ihtiyacın olduğu zamanda bilgiye ulaşman ve gereksiz yere (benim zamanında bin küsurun üstünde divx biriktirmem gibi) bilgi depolama çöplüğüne dönmemektir diyebilirim. Hatta genellemek gerekirse %90 insanın %90 işini yapabilecek çözümlerdir dersem bile olur heralde. Şu anda bahsedilen web 2.0 - 3.0 fln hep bu cloud computing sonucunda çıkmış şeyler. Daha fazla bilgi isteyen varsa burdan okuyabilir. Bu kadar konuşmuşken bu işi en iyi yapan şirketleri de saymadan geçmeyelim;
- Salesforce, birçok şirketin satış organizasyonunu, raporlamayı fln internete geçirip her yerden ulaşılmasını sağladı.
- Amazon, server fln kiralayıp şirketlerin ve userların CapEx'lerini azaltıp sadece kullandığı kadar para vermesini sağladı.
- Ve tabii ki en çok sevdiğimiz Google :) Neredeyse bütün ürünleri bol data saklamak, her yerden ulaşmak üzerine kurulmuştur. Örnek olarak; Gmail, Picasa, Docs vb...
Bu şirketlerin data saklama kapasitesi daha fazla, costları da biz zavallı kullanıcılara göre çok çok daha az olduğu için, biz de veriyoruz datamızı onun Amerika'da mı, Türkiye'de mi yoksa Japonya'da mı olduğunu pek umursamıyoruz. Ben sorguladığımda bana datayı getirsin de umurumda değil nerede olduğu.
Umurunda olan birileri varsa bu blog postu şu kocaman data centerın, soldan 4. makinesinde üstten 7. harddiskte olması lazım :)
Bütün bunların sonunda ben de futuristik bir deneme yapmaya kalkarsam bana kalırsa bu cloud computingin yaşamımıza yansıması cloud living şeklinde olacaktır. Yani datanın iletimi nasıl bu kadar hızlandırsa insan için transportation da bu kadar hızlanacak. Böylece ev diye birşey olmayacak kapılar olacak ve biz istediğimiz yerlere ulaşacağız. Mesela bir deniz kenarına 100 katlı 100.000 daireli bir apartman yapılsa ve bütün odaları denize bakıyor olsa, tık diye salon kapısını açtığımızda buraya ulaşıp denize karşı akşam yemeğimizi yiyebiliriz. Veya aynı şekilde dağlık bir yerde uyuyup çok dinç oksijenimizi almış bir şekilde uyansak fena mı olurdu. Tabi bir de tuvalet kapısı olayı var ki düşünün bir gezegen sadece bunun için kullanılıyor, ohh ne kanalizasyon derdi var ne bişey :))
Bununla ilgili örnekleri tabii ki çok artırabiliriz, ulaşımın sonsuz hızda olduğu düşünülürse bütün yaptığımız şeyleri en güzel yerlerinde yapmak hiç zor olmazdı. Tabi aidiyet duygusunu azalması ve bunun sosyal boyutları fln da var ama onları düşünmeden atıp tutmak daha zevkli :))
3 yorum:
Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.
bir sonraki aşama ile ilgili bir varsayım da, aidietin ortadan kalkması. (aaea dediğini duyar gibiyim ehe) Örneğin Amsterdam'daki yellow bike kafasında, red car company olacak, aracın bakım vergi vb. masraflar ile uğraşmayıp, red car company araçlarını kullanacaksın. Çok daha fazla çeşitlendirilebilir örnekler... Personal device kavramının ortadan kalkması ile cloud computing paralel gidecek diye düşünüyorum.
Merhaba Moris,
Bulunduğumuz sektör içinde Google arama motorunun pazar payı çok büyük. Doğal arama sonuçlarının yanında adwords te son derece şirketler için önemli unsurlar. Bundan yaklaşık 1-2 ay önce şirketimize gelen "Uğur Frat Bacınoğlu" şirketimize ait web sitelerinin ilk sırada yer alan kelimelerde adwords'lerin sarı şerit (Üst kısımda çıkan üc adet adwords sonucu) kaldırabileceğini, bunun yanı sıra istenilen bir siteyi istenilen bir anahtar kelimede ilk sıraya organik hit sağlayarak getirebileceğiniz söyledi.
Etik prensipler çerçevesinde çalışmayı kabul etmediğimiz kişi, rakip firmalar ile anlaşarak bazı kelimelerde sarı şeridi kaldırmış Ayrıca alakasık siteleri de dediği gibi bazı yöntemlerle ilk sıraya getirdiğini bundan 3 gün önce gördük. Yaptığımız araştırmalar sonucu. Bu kişinin "Uğur Frat Bacınoğlu" adlı bir şahıs olduğunu ve geçmişinde Microsoft ve Google Adwords'te çalıştığı bilgisine ulaştık.
Şirket olarak yasal başvurumuzu ilgili savcılığa yapacağız. Sizin de kurumsal olarak bu süreçten olumsuz yönde etkilenmemeniz ve gerekli arama sonuçlarının düzeltilmesi noktasında gerekli iyiniyetin gösterilmesi açısından özverili bir şekilde yanıt vereceğinize inancımız tamdır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz. İlk sıralara çıkarttığı siteler gerçekten çok şaşırtıcı. Umarım konuyu ciddiye alır ve ilgilenirsiniz. Google'nin diğer yetkililerine de ulaşmaya çalışıyoruz.
Dilaver HAMARAT
05392215676
Yorum Gönder